Tips & Tricks!

BBQ Indirect Opstoken

Het geheim van de beste BBQ recepten is toch wel het "Low & Slow"!


Voorwoord

Tot enkele jaren geleden was ik absoluut geen fanatiek BBQ gebruiker. De reden hiervoor was simpel. De enige keren dat ik met BBQ in aanraking was gekomen, betekende vaak dat het vlees flink dicht geschroeid was boven de hete kolen en het vlees zelf of nog te rauw was of juist veel te gaar. Daarnaast was de smaak toch meestal iets wat veel te wensen overliet.

Hier kwam verandering in toen ik eenmaal een eerste keer in aanraking kwam met het "Low & Slow" cooking tijdens een workshop. Het vlees was tot in perfectie gaar en niet zwaar aangebakken. Ook kwam er een smaak explosie aan te pas en sindsdien ben ik zelf gaan testen met verschillende gerechten en al snel werd ik verslaafd. Zelfs de kinderen vonden de BBQ opeens lekker!

Nu, enkele jaren later, ben ik begonnen met het bijhouden van de recepten die wij echt lekker vinden en zo is deze website tot stand gekomen, maar een van de meest belangrijke onderdelen van al deze recepten is het "Low & Slow" principe, ook wel bekend als het "Indirect BBQ" en hoe je dat kunt doen, lees je hier.


Wat heb je nodig?

Uiteraard kun je direct duur gaan en een Kamado of Black Bastard kopen, maar zelf werken wij gewoon op de Weber Ketel BBQ. Sinds kort hebben we wel een groter model gekocht, zodat we nog meer gerechten kunnen maken, maar het idee blijft hetzelfde en het is absoluut niet moeilijk als je het maar een paar keer gedaan hebt.

Wat je nodig hebt is vrij simpel en helemaal niet duur.

  • Een BBQ. Zoals gezegd, wij werken op de Weber BBQ.
  • Aluminium folie (Deze is echt onmisbaar)
  • Kolenmandje (Wij gebruiken bakstenen, goedkoper ;) )
  • Ovenschaal of BBQ schaal (Minimaal 1 liter)
  • Kolen of briketten (Wij gebruiken meestal de weber briketten)
  • Rookhout (Optioneel, afhankelijk van het gerecht)
  • Thermometers (Optioneel, maar toch eigenlijk ook wel een beetje verplicht)


Wat extra informatie

Voordat we beginnen, zijn er enkele dingen die toch wel handig zijn om te weten.
Allereerst je temperatuur en thermometers. Lees vooral deze even: Thermometers enzo…

Je zal straks ook zien dat we de kolen of briketten aan 1 kant van de BBQ zullen aansteken. Het is goed om in de gaten te houden dat de bovenste ventilatie gaten die in de deksel zitten aan de tegenovergestelde kant zitten van de kolen. Op die manier weet je zeker dat de hitte van de kolen ook over je vlees heen trekt. Houd hier wel weer even rekening mee wat betreft de thermometer. Als de thermometer in de deksel direct boven de kolen zit, dan zal deze vele malen hogere warmte aangeven dan dat het bij het vlees is, dit is dus belangrijk om te onthouden

Als laatste, we gaan gebruik maken van wat men de "Minion Methode" noemt. Wat hiermee bedoeld word is dat we slechts een paar kolen of briketten zullen aansteken om zo een lagere temperatuur te creëren. Deze leggen we dan aan 1 zijde van de kolen of briketten neer, zodat ze langzaam maar zeker steeds meer kolen of briketten zullen aansteken. Op die manier ontstaat er een langzame verbranding over een langere tijd. Het meest belangrijke deel van het "Low & Slow".


BBQ Indeling

Het eerste dat we doen is de BBQ indelen.

Als het goed is heb je 2 roosters. Het lagere rooster is het kolen rooster en het hogere rooster is waar je uiteindelijk je vlees of groentes op zal leggen om te garen.

We beginnen op het kolen rooster. Dek deze voor ongeveer 2/3 af met aluminium folie. Zelf zorg ik er altijd voor dat de folie ook wat omhoog steekt bij de zijkanten, zodat het direct als een opvangbak kan dienen en zo de BBQ schoner kan houden. Daarnaast zorgt het afdekken er ook voor dat er geen koude lucht meer door het rooster heen komt onder je gerechten en je daarmee dus een betere controle hebt over de warmte van je BBQ. Zorg ervoor dat de glimmende zijde van het folie naar boven wijst. Er is een theorie dat de glimmende zijde van de folie namelijk de warmte beter reflecteert. Ik ben zelf niet in staat om te zeggen of dit waar is, maar ik houd me maar aan die theorie.

Vervolgens hebben we twee keuzes. De eerste is om een kolenmandje te plaatsen op het open deel van je kolen rooster.
De tweede keuze is degene die wij vrijwel altijd gebruiken. Pak een baksteen in met aluminium folie, waarbij de glimmende zijde van de folie naar buiten wijst. Leg deze baksteen het kolenrooster op de rand van de aluminium folie. Op deze manier maak je je eigen kolenmandje boven het open deel van het kolenrooster.

Zelf heb ik het idee dat de warmte van de kolen hierdoor ook in de baksteen trekt, waardoor het nog makkelijker is om de warmte in de BBQ stabiel te houden, maar dit is gebaseerd op gevoel, niet op wetenschappelijke bewijzen.

Als laatste zetten we de ovenschaal of een BBQ schaal in het midden van het kolenrooster. Hier zullen we later kokend water indoen, wat weer helpt om zowel de warmte als de vochtigheid in de BBQ op pijl te houden.

Gooi nu een stel kolen of briketten in het kolenmandje, zoals ook te zien is op de foto.
Dit kun je natuurlijk doen zoals in de foto met een beetje OCD, maar je mag ze er ook gewoon in mikken zonder enige sortering of netheid. Het is maar net wat je wil. Uiteindelijk steken we ze straks in de fik, dus het maakt ook niet heel veel uit.

Mocht je met rookhout gaan werken, dan is dit ook het moment om die alvast tussen de kolen te leggen. Ik zal nog even een artikel schrijven over de verschillende soorten rookhout, maar voor nu ga ik er vanuit dat je chunks of rookhout pakketjes hebt die je makkelijk tussen de kolen kan leggen.
Zorg er hierbij voor dat je een zijde van de kolen geen rookhout plaatst, aangezien je straks 1 kant eerst zal aansteken en je rookhout dan al brand voordat je gerecht op de BBQ ligt.

Als laatste, pak je vanaf 1 kant een deel van de kolen of briketten en leg je deze klaar om aan te steken in je kolenstarter. Wij maken meestal gebruik van briketten, dus halen we een stuk of 6 briketten weg. Dit betekend dus ook dat het rookhout hier niet tussen zou moeten zitten.


Aansteken enzo...

Tijd om die kolen of briketten aan te steken. Hier gebruiken wij een simpele kolenstarter voor met wat schoon hout dat we nog over hebben van de verbouwing. Uiteraard kun je alle soorten aanmaak blokjes gebruiken. Het belangrijkste is wel om de kolen echt goed aan te steken en nog even door te laten gloeien, voordat je ze in de BBQ terug legt.

Ik ga er even vanuit dat je weet hoe je ze moet aansteken, maar zo niet, laat vooral een bericht achter. Dan kan ik dit altijd nog een keer uitleggen.

Zodra je ziet dat de kolen bijna aangestoken zijn, dan breng je alvast een liter water aan de kook. Wij gebruiken hier gewoon lekker de water koker voor, maar doe dit vooral op je eigen manier. Als het maar ongeveer een liter is. Zodra het kookt, schenk je het water over in de ovenschaal of BBQ schaal die je eerder in de BBQ hebt gezet. Zorg er hierbij wel voor dat je geen water morst op de kolen of briketten.

Als je kolen dan ook eenmaal branden, dan leg je deze weer terug in de BBQ, daar waar je ze vandaan had in het hoekje. Leg ze zo neer dat ze vooral ook contact maken met de kolen of briketten die nog niet aangestoken waren.

Leg nu het bovenste rooster terug op de BBQ en sluit de deksel van je BBQ. Zorg ervoor dat zowel je onderste ventilatie rooster als je bovenste ventilatie rooster helemaal open staan en dat het bovenste ventilatie rooster niet direct boven je kolen zit. Let ook nog even op je thermometers. Indien mogelijk wil je die nu plaatsen op het rooster waar het vlees uiteindelijk komt te liggen, zodat je de temperatuur in de gaten kunt houden.
Nogmaals het linkje: Thermometers enzo…


Temperatuur!

Je zal zien dat de temperatuur al snel zal stijgen en is het dan ook belangrijk om er nu vooral even bij te blijven. Zodra je de gewenste temperatuur bijna behaald hebt, dan is het zaak om te gaan spelen met de ventilatie roosters.

Goed om the onthouden is dat wanneer de temperatuur te hoog is of te snel oploopt, dat je dan vooral de roosters wat verder dicht zet. Hierbij begin je met het onderste rooster. Zodra je onderste rooster nagenoeg helemaal dicht staat en je ziet dat de temperatuur nog altijd aan het stijgen is, dan kun je ook het bovenste rooster wat dicht zetten.

Houd hier wel rekening mee dat als je beide roosters geheel dicht zet, dat je kolen of briketten zullen stikken en dus uit zullen gaan. Dit wil je niet, dus zorg er altijd voor dat er nog iets van zuurstof doorheen kan.

Uit eigen ervaring weet ik dat de lagere temperaturen, zoals 90ºC - 110ºC, beide roosters nagenoeg dicht zitten, terwijl bij de hogere temperaturen zoals 180ºC-220ºC het bovenste rooster geheel open staat en het onderste rooster op ongeveer een kwart staat.

Bij elke wijziging in je roosters, laat je alles even met rust voor een paar minuutjes om te kijken wat het effect was. Dit is namelijk niet direct zichtbaar, maar heeft even tijd nodig!

Het beste advies is om dit vooral zelf te proberen. Bij langere sessies zul je zien dat in het begin de roosters verder openstaan dan in het midden van de sessie, wanneer veel kolen of briketten zullen branden. Later in de sessie zul je de roosters weer verder open moeten zetten, wanneer er steeds minder kolen of briketten overgebleven zijn.

Ook kan het zomaar voorkomen dat je weer kolen of briketten moet bijvullen, wat ook weer een impact heeft op je roosters. Kortom, vooral in de gaten houden terwijl je een biertje drinkt :)


Nog een ding...

Iets wat me al vaker is opgevallen bij het gebruik van rook chunks, is dat deze af en toe ook zullen gaan branden. Zodra ze dit doen, dan zal de temperatuur snel stijgen en zodra de chunk weer stopt met branden, dan zul je de temperatuur weer snel zien dalen. Dit kan wel eens verwarrend zijn.
Zelf probeer ik altijd de chunks weer uit te maken op het moment dat dit gebeurd.