BBQ gerechten

Buikspek zonder zwoerd

BBQ Buikspek / Pork belly
BBQ Buikspek / Pork belly De Vriendjes!

🔥 LET OP! Minimaal 1 dag van te voren starten


Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 4 uur en 15 minuten
  • Voorwerk: ~ 15 minuten
  • Bereiding: ~ 3 uur en 45 minuten
  • Rust tijd: ~ 15 minuten

  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 130º Celsius

Ingrediënten

  • Buikspek, zonder zwoerd
  • Braairub #.2 (Of een andere lekkere rub)
  • Rookhout (Wij hebben appelhout gebruikt)


Voorbereiding

De voorbereiding is super simpel!

Gebruik een van de rubs die je zelf lekker vind, zoals die van de spare-ribs en smeer het vlees lekker dik in. Zorg ervoor dat het gehele vlees goed bedekt is.

Zet nu het vlees terug in de ijskast en laat de kruiden lekker een nachtje inwerken.

Haal het vlees wel weer op tijd uit de ijskast, zodat het niet te koud is wanneer het op de BBQ gaat. Wij deden dit een 3 uur voordat het op de BBQ ging en toen was het nog redelijk koud. Beste om dit gewoon direct ‘s morgens vroeg te doen.


Bereiding

Bereid de barbecue voor op indirecte warmte van rond de 130º Celsius.

Zodra de BBQ goed warm is, leg je het vlees midden op het rooster met de vet zijde boven. Steek direct je kern thermometer in het dikste deel van de buikspek.

Notitie voor onszelf: Volgende keer meer rook proberen. Wellicht al bij een lagere temperatuur starten?

Zodra het vlees 40 graden is, gooi je een handje rookhout direct op de kolen en sluit direct de deksel. Dit was bij ons na ongeveer 45 minuten.

Deze stap hebben we herhaald voor de 50 graden (1u15m) en 60 graden (1u45m).

Zodra de kern temperatuur de 75º Celsius heeft bereikt (2u45m), haal je het vlees van de BBQ af en pak je het met een dubbele laag aluminium folie in. Prik wederom de kern thermometer terug in het vlees en leg het ingepakte vlees weer terug op de BBQ.

Zodra het vlees de 85º Celsius heeft bereikt (3u45m), mag het uit de BBQ.

Snij alleen de bovenkant van de folie open, zodat er wat stoom uitkan en vouw daarna de folie weer dicht. Dek het geheel af met een doek en laat het 15 minuten rusten.

Eet smakelijk!

Buikspek / Pork belly