Tips & Tricks!

Thermometers enzo…


Is een thermometer echt nodig?

Hier kan ik heel kort in zijn. Ja, die heb je echt nodig!

Tenzij je gewoon open deksel gaat grillen, heb je echt wel iets nodig waarmee je de temperatuur in de barbecue kan meten en bewaken. Zeker met Low & Slow is dit toch echt wel een minimale eis. Daarnaast zijn de tijden die je bij alle gerechten vind, slechts een indicatie. Het gaat uiteindelijk om de kern temperatuur welke bepaald of een gerecht klaar is of niet met enkele uitzonderingen, waarbij het “uiterlijk” van het gerecht bepaald of het klaar is. Kortom, een kern thermometer is ook belangrijk en aangezien je die voor beide metingen kunt gebruiken, zou ik zeggen dat deze belangrijker is dan de thermometer in de deksel.


Welke thermometer heb ik nodig?

Zo een die de temperatuur aangeeft 😊

Vele barbecues hebben een thermometer in de deksel (dome meter), welke perfect te gebruiken is, maar lees ook nog even het stukje hieronder over temperatuur verschillen.

Daarnaast is het zeer raadzaam om ook een kern thermometer aan te schaffen, zodat je kunt meten wat de temperatuur van het vlees in de barbecue is. Het makkelijkste is om een kern thermometer te nemen die in het vlees kan blijven zitten terwijl de barbecue dicht is, maar dat is een persoonlijke keuze.

Overigens kun je de kern thermometer ook gebruiken om de temperatuur in de barbecue te meten. Sommige thermometers komen met een speciaal houdertje hiervoor, die je tussen het rooster kan klemmen en de thermometer erin kunt hangen. Mocht je deze niet hebben, kun je de thermometer ook door een aardappel heen prikken en de aardappel op het rooster leggen of een fabricage maken met wat aluminium folie. De bedoeling is uiteindelijk dat de thermometer niet direct op het rooster ligt, maar net erboven.

Onderaan deze pagina staat een linkje naar de thermometer die wij hebben aangeschaft en waar we redelijk tevreden over zijn. Deze heeft 2 zondes meegeleverd (uitbreidbaar tot 6) en via bluetooth en een app, kun je de mooiste dingen doen.

1 van de zondes plaatsen we op het rooster in een klemmetje en via de app stellen we deze in op een temperatuur bereik. Gaat de temperatuur te laag, dan krijgen we een alarm... Gaat het te hoog, dan wederom een alarm... Zeer handig bij Low & Slow 😉

De andere zonde gaat in het vlees en daar stellen we de temperatuur in die we willen bereiken. Zodra bereikt, gaat het alarm weer af 🙂


Verschil in temperatuur...

Mocht je zowel een thermometer in de deksel hebben en daarnaast een thermometer op het rooster plaatsen, dan zul je al snel zien dat de temperaturen verschillen. De meter in de deksel zal met enige zekerheid een hogere temperatuur aangeven dan die op het rooster, soms tot wel 70º Celcius.

De reden is simpel, warmte stijgt en de meter in de deksel zit over het algemeen hoger dan de meter op het rooster. Nu is het niet zo dat je hierdoor je gerechten zult laten mislukken, aangezien je op basis van kern temperatuur bepaald of je gerecht gereed is, maar de kans is groot dat je gerecht langer duurt dan dat je had gehoopt en daardoor niet op tijd klaar is voor het avond eten.

Daarnaast hebben zit bij sommige barbecue's (bij die van ons dus) de thermometer aan de andere zijde van het luchtrooster in de deksel en aangezien je de kolen juist zo ver mogelijk weg legt van het rooster, liggen de kolen direct onder de thermometer, waardoor je gigantisch hoge verschillen krijgt.

Alle gerechten en tijden op deze website (en vele andere websites) zijn gebasseerd op de temperaturen op het rooster, maar nog belangrijker, kern temperatuur.


Welke gebruiken wij?

Wij gebruiken tegenwoordig de Inkbird IBBQ-4T Wifi Vleesthermometer, waar we zeer tevreden over zijn. Dat ding maakt verbinding met de Wifi, waardoor je vrijwel in het hele huis gewoon de temperatuur kan checken, maar ook handig om alarmen in te stellen. Dit kan op tijd, enkele temperatuur of een bereik en werkt extreem goed. Ook de overzichtjes in de app geven net even een beter beeld, waardoor je nauwkeuriger kan instellen. Dat ding komt met 4 zondes, ieder een eigen kleur, maar na 2 of 3 keer gebruiken is de kleur niet meer te zien, dat is dan het enige nadeel.

Claire BF-5

Voorheen gebruikte we de Claire BF-5, wat op het eerste gezicht een zeer goed ding leek te zijn. Helaas hadden we al vrij snel de eerste 2 zondes kapot gemaakt en ook een 3e werd al snel onnauwkeurig, waardoor we deze hebben vervangen.