BBQ gerechten

MOINK Balletjes

BBQ Moink Balletjes
BBQ Moink Balletjes De Vriendjes!

Zeer goed te gebruiken als borrelhapje of snack!

Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 2 uur
  • Voorwerk: ~ 30 minuten
  • Bereiding: ~ 1 uur en 30 minuten
  • Rusten: ~ 10 minuten

  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 120º Celsius

Ingrediënten

  • Voor de balletjes:
    • 500 gram half-om-half gehakt
    • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
    • 2 eetlepels knoflookpoeder
    • 1 ei
    • 75ml melk
    • 60 gram paneermeel
    • 2 eetlepels italiaanse kruiden
    • 1 theelepel zout
    • 1/2 theelepel peper (versgemalen)
    • 18 plakken ontbijtspek
  • Overige:
    • Je favoriete BBQ saus
    • Cocktail prikkers
    • Rookhout (Fruitig)

Voorbereiding

Begin met het aansteken van de barbecue, waarbij we gaan voor een indirecte opstelling van 120º Celsius en twee stuks rookhout pakketjes of chunks. Wij maken meestal gebruik van appelhout, aangezien dit een heerlijke smaak afgeeft.

Terwijl de barbecue aan het voorverwarmen is, mixen we alvast alle ingrediënten voor de balletjes goed door elkaar heen en vervolgens maak je hier kleine balletjes van.

Wij houden hier balletjes van ongeveer 35 gram per stuk aan, maar dit kun je uiteraard geheel zelf bepalen.

Zodra de balletjes gerold zijn, dan wikkel je een plakje ontbijtspek om ieder balletje heen. Indien de spek niet blijft zitten, kun je er een prikker doorheen prikken. Goed om te weten is dat wij de plakjes spek in de helft snijden, maar dit is uiteraard alleen mogelijk als de plakken lang genoeg zijn. Test dit voor jezelf uit.


Bereiding

Zodra de barbecue goed voorverwarmd en stabiel is op de 120º Celsius, mogen de balletjes op het rooster.

Zelf zoeken wij nu de dikste bal uit en prikken hier de kern thermometer in.

Zodra de kern temperatuur tussen de 60-65 Celcius is, smeren we een lekkere laag van de BBQ saus op de balletjes en sluiten we de deksel weer. We laten wel altijd enkele balletje zonder de saus voor onze jongste dochter.

We warmen ze nu door tot zo een 70-75 Celsius en dan mogen ze weer van het rooster af en zijn ze klaar om te serveren!

Eet smakelijk!

Moink Balletjes

Extra tip!

Variatie toevoegen? Probeer eens met 100% rundvlees of zonder de spek, een andere BBQ saus of helemaal geen saus. Draai ook eens een balletje in een rub of probeer ander rook hout. The sky is the limit!

Ook leent dit recept zich goed om eens op een hogere temperatuur te roosteren, waardoor uiteraard de bereidingstijd een stuk korter kan worden!