BBQ gerechten

Roadkill Chicken / Gevlinderde Kip

Roadkill Chicken / Gevlinderde Kip
Roadkill Chicken / Gevlinderde Kip De Vriendjes!

Een heerlijk gerecht om je vingers bij af te likken! Wat ons betreft, de makkelijkste en lekkerste manier om je kip te bereiden!


Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 1 uur 30 minuten
  • Voorwerk: ~ 30 minuten
  • Bereiding: ~ 1 uur

  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 180º Celsius

Ingrediënten

  • Voor de kruidenboter:
    • 50 gram margarine (of roomboter)
    • 2 eetlepels peterselie
    • 2 grote tenen knoflook,
    • Rasp van een halve citroen
    • Zout en Peper voor de smaak
  • Voor de kip:
    • 1 Hele kip (Die van ons was een kilo)
    • Olijfolie
    • Een lekker rub, zoals de Braairub #.1
  • Voor de BBQ

De kruidenboter

Laten we beginnen met de boter. Mocht je roomboter gebruiken, haal deze dan ruim voor tijd (1 uur of meer) uit de ijskast, zodat hij mooi zacht kan worden voordat we het goedje gaan mengen. Vervolgens persen we de knoflook teentjes uit, raspen we de huid van een halve citroen en snijden we de peterselie fijn. Meng dit samen met de margarine of roomboter en voeg wat peper en zout toe om het op smaak te brengen. Laat dit alles nu even aan de kant staan, dan gaan we de kip voorbereiden.


De kip voorbereiden

Het vlinderen van de kip is echt niet moeilijk, zolang je maar de juiste schaar hebt. Wij gebruiken een stevige keukenschaar die niet direct breekt bij het eerste aanzicht van wat hards.

Leg de kip op de buik, pootjes naar beneden en de billen naar je toe. Als het goed is zie je nu het staartpuntje van de kip welke vast zit aan de ruggengraat. Zelf pak ik dit staartpuntje vast en zet de schaar naast het staartje op de kip. Vanaf dit moment is het simpelweg knippen!
Zorg ervoor dat je naast de ruggengraat blijft knippen. Soms kan dit wat lastig zijn, maar met de juiste schaar moet je er echt wel doorheen komen. Knip hem helemaal tot de nek open.

Optioneel, wij doen het in ieder geval wel, kun je dit ook aan de andere kant van de ruggengraat herhalen. Je hebt dan een mooie ruggengraat over welk je als kluifje mee kan grillen. Heerlijk!

Na het knippen, kun je twee dingen doen.

  1. De mannen manier! Pak de twee borsten vast en breek de kip nu gewoon open tot je een mooie platte kip hebt. De makkelijkste manier om dit te doen is door de kip eerst om te draaien en met je duimen op het borstbeen te drukken tot je “KNAK!” hoor. Let wel op dat er eventueel wat scherpe botten uit kunnen steken.
  2. De iets lichtere mannen manier. Als je de kip een klein beetje open trekt, zie je een platte witte plaat van de nek naar de staart. Dit is het borstbeen. Als je deze over de gehele lengte aan beide zijkanten iets insnijdt, dan kun je daarna de kip wat makkelijker plat drukken.

Een derde manier is om de gehele borstbeen te verwijderen, maar dit is mij teveel werk en voegt naar mijn idee ook maar zeer weinig waarde toe. Zodra de kip gegrild is, dan komt dat ding er zeer makkelijk uit, dus bespaar jezelf de moeite.

Zodra de kip mooi open en plat ligt, draai je hem om, zodat je weer tegen de huid aankijkt. Fun fact, op deze manier kun je de kip met de beentjes kruisen of "preuts" laten lijken. Zie de foto's 😁 .   Als het goed is, heb je wat kleine openingen tussen de huid en het vlees van de kip voor zowel de borsten als de poten. Gebruik nu je vingertoppen om voorzichtig de huid wat verder los te halen, zodat je hier de boter tussen kan leggen. Je kunt eventueel ook een lepel gebruiken, maar bij ons gaat dit meestal fout en scheurt de huid, dus wij houden het bij het betere vinger werk.

Verdeel de boter over de 2 poten en de 2 borsten en zorg ervoor dat dit lekker dik onder de huid terecht komt. Dit zal straks echt een extra smaak toevoegen en de boter zal er ook voor zorgen dat het vlees lekker sappig blijft!

Een extra stap die wij hier nog doen is het vouwen van de vleugeltjes. Met een kleine beetje overtuigingskracht, vouwen we de vleugeltjes naar beneden zodat deze onder de kip terecht komen. De reden dat we dit doen is omdat ze anders te snel gaar worden en wat taai kunnen worden. Dit lukt niet altijd even goed, zoals op de foto te zien is, maar als ze in ieder geval maar aan de zijkant gedrukt zitten, dan helpt dat al een heleboel.

Als laatste smeren we de huid in met olie en strooien we er rijkelijk de Braairub overheen. Wij gebruiken hier de Braairub #.1, aangezien we die echt goed vinden passen bij dit gerecht, maar het is uiteindelijk je eigen keuze met wat je lekker vind. Probeer dus ook eens een andere rub.

Mocht je de ruggengraat bewaard hebben, bestrooi deze dan ook rijkelijk met de rub.

Leg de kip in een schaal terug in de koelkast.


De bereiding!

De barbecue mag worden voorbereid op 180º Celsius indirect met een aantal rookhout chunks tussen de briketten of kolen verstopt. Hier hebben wij gekozen voor appelhout, maar alle soorten fruithout doen het goed. Zodra de barbecue stabiel op temperatuur is, dan kunnen we beginnen.

Neem de kip uit de koelkast en leg deze met de huid naar boven op het indirecte deel van de BBQ. Mocht je een kern thermometer hebben die in het vlees kan blijven zitten, dan is dit het moment om dat ding in het dikste deel van een van de borsten te prikken.

Wij leggen de kip altijd eerst met de borsten en vleugels richting de kolen en draaien hem later nog een keer om.

Sluit nu de deksel en zorg dat de temperatuur in de BBQ zo rond de 180º Celsius blijft. (Wij schommelen altijd tussen de 170º Celsius en 190º Celsius.

Zodra de kip een kern temperatuur van zo een 60º Celcius heeft bereikt (Ongeveer 30 minuten in ons geval), dan draaien we de kip een keer om waarbij de poten richting de kolen liggen en de huid nog steeds naar boven. Hierna sluiten we deksel weer en laten we de kip verder opwarmen.

Nu komt er een keuze die je zelf moet maken.

De meeste recepten zeggen dat de kip klaar is zodra ze een temperatuur van 72-74º Celsius heeft bereikt. Wij laten de kip vaak toch nog wat langer liggen tot een temperatuur van 75º Celsius (Ongeveer een uurtje totaal). Dit is dus een keuze die je zelf moet maken.

Wat je ook kiest, zodra de temperatuur bereikt is mag de kip van de BBQ af en gaan dat dingen aansnijden!

Ook hier kies ik de makkelijke weg. Ik snijd alleen de vleugeltjes en de poten af en ik hak de borsten uit elkaar. Verder doe ik niets fileren of iets dergelijks, lekker die botten erin laten om de kluiven 😁

Tijd om te serveren!

Kluif smakelijk!


Extra Tip:

Bewaar de botjes van de kip om hier vervolgens een lekkere bouillon van te maken. Dit gaat verspilling tegen en je zult je verbazen hoe goed en lekker de rooksmaak naar voren komt! (Recept voor bouillon volgt ook nog 😉)