BBQ gerechten

Beef Hammer

Beef Hammer /  Pulled beef
Beef Hammer / Pulled beef De Vriendjes!

Wat een homp vlees! Maar wel super lekker!
Een hint, begin op tijd...


Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 7 uur en 30 minuten
  • Voorwerk: ~ 30 minuten
  • Bereiding: ~ 6 uur
  • Rust enzo: ~ 1 uur
  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 110º Celsius + 160º Celsius

Ingrediënten

  • Beef Hammer (Die van ons was 2,1 kilo)
  • Olijfolie
  • Braairub #.3 (Of je eigen favoriete rub)
  • Flesje Guinness bier (of 2 voor als je dorst krijgt)
  • Kruidenboter
    • 250 gram Roomboter (ongezout)
    • 4 tenen verse knoflook
    • Bosje peterselie en/of bieslook
    • Beetje zout en peper om op smaak te brengen
    • Citroenrasp (Optioneel, maar wel aan te raden)

  • Rookhout (Wij hebben wijnhout gebruikt)
  • Aluminiumfolie
  • sateprikkers


Voorbereiding

Zorg ervoor dat het vlees al ruim van te voren uit de vriezer of ijskast gehaald word. Het is aan aardig dik stuk vlees, dus dit kan enige tijd duren!
Hetzelfde geld voor de kruidenboter, haal de roomboter al vroeg in de ochtend uit de koelkast, zodat het lekker zacht is en makkelijk is om mee te werken.

Aangezien we zo een 6 uur gaan grillen, beginnen wij al in de ochtend met de voorbereiding. Zo kunnen de kruiden ook nog een beetje in het vlees trekken.

Begin met het verwijderen van het vlies dat nog rond de hamer zit en snij ook gelijk de grote stukken vet weg. Bind nu een slagerstouw rondom het vlees, zodat later de stukken vet er niet vanaf vallen tijdens het grillen.

Hierna, smeer je het vlees rondom in met wat olijfolie en vervolgens bestrooi je hem rijkelijk met je favoriete rub. Wij hebben deze keer gekozen voor de Braairub #.3.

Als dit eenmaal gedaan is, dan kunnen we het vlees afgedekt op het aanrecht laten liggen. Je kan er ook voor kiezen om het nog even in de koelkast te leggen, maar houd er rekening mee dat je het vlees eigenlijk niet te koud wil hebben wanneer het op de BBQ gaat.

Wij willen zo rond 17:30 eten en met 7 uur aan totale tijd voor het grillen, rusten en pullen, betekend dit dus dat het vlees om 10:30 op de BBQ moet liggen. Kortom, 10:00 gaat dat ding aan en we beginnen hier met een indirecte 110º Celsius.
Zorg wel voor een lekbak die groot genoeg is om de gehele beef hammer op te vangen als het eenmaal gaat druppelen. Er hoeft deze keer geen water in de lekbak.

Let op, het is beter om iets eerder te beginnen en het vlees wat langer te laten rusten, dan te laat zijn. Als je laat bent met eten, dan heb je ook minder tijd om te genieten.


Bereiding

Zodra de BBQ op warmte is, dan leggen we de beef hammer op het indirecte deel van de BBQ. Wij kiezen ervoor om het bot het verste weg van de kolen te leggen en naar beneden. Ook prikken we nu al een kern thermometer in het vlees, zodat we die ook mooi in de gaten kunnen houden.

We gaan het vlees nu zo een 3 uur lang laten roken, dus doe genoeg rookhout tussen de kooltjes en sluit de deksel. Na het eerste uur, gaan we het vlees ieder half uur insmeren of inspuiten met het Guinness bier. Zorg er wel voor dat je nog een half flesje over houd voor later.

Goed om te weten, op onze Weber past de beef hammer niet rechtop met het bot omhoog, dus hebben we hem op zijn zij moeten leggen.

Terwijl het vlees lekker aan het roken is, meng je alle ingrediënten voor de kruidenboter bij elkaar. Breng het geheel gewoon lekker op smaak met peper en zout. Mocht je ook de citroenrasp gebruiken, zorg er dan voor dat die niet te overheersend is, maar net een hint frisheid geeft aan het mengsel. Mocht je achteraf nog over hebben, dan kun je die ook nog lekker op het brood smeren waarop de beef komt te liggen ;)

Leg alvast 2 flinke stukken aluminium folie kruislings op elkaar klaar voor wanneer het vlees van de BBQ af mag.

Na zo een 3 uur roken en inspuiten, had onze hammer een kern temperatuur van 55º Celsius. Sommige recepten geven aan dat dit 70º moet zijn, andere zeggen maximaal 2 uur roken. Wij hebben dus een middenweg genomen en zijn voor de 3 uur gegaan.

Kortom, tijd om dat ding van de BBQ af te halen.

Beef Hammer

Zet het vlees met het bot omhoog in het midden van de aluminiumfolie. Schenk nu het geheel nog heet is een beetje van het bier in het midden van het bot. Het bier zal zich mengen met het beenmerg en als het goed is loopt het als een klein vulkaantje uit het bot over je vlees heen. Zo niet, schenk dan nog een beetje bier erbij zodat dit alsnog gebeurd.

Snijd nu ook enkele plakken van de kruidenboter en leg deze bovenop en naast het vlees en pak nu het geheel goed in. Zorg ervoor dat het vlees geheel ingepakt zit en er geen vocht uit de verpakking komt.

Vervolgens gaan we de BBQ opstoken naar de 160º Celsius indirect. Dit is overigens het moment om wat kolen erbij te gooien indien dit nodig is.

Leg het vlees weer terug op het rooster, prik er een kern thermometer in en laat het geheel nu lekker een paar uur gaan.

Zodra de kern temperatuur zo rond de 90º Celsius is, dan gaan we beginnen met de sateprikker test. Kortom, prik zo nu en dan (elke 2 graden ofzo) een sateprikker in het vlees. Als die erin glijd als een heet mes in boter, dan is het vlees klaar!
Helaas is deze temperatuur steeds weer verschillend. Soms is dit al bij de 90º, andere keren pas bij de 98º. Kortom, het is echt priktijd.

Zodra het vlees klaar is (bij ons was dit na 3 uur), haal het dan van de BBQ af. Wikkel het vlees met aluminiumfolie in een paar theedoeken en laat het nog minimaal een half uur rusten.

Zodra het klaar is met rusten, dan pak je het voorzichtig uit. Zorg ervoor dat je het vocht opvangt, dit kun je na het pullen weer over het vlees gieten voor extra sappigheid en smaak.

Nu kun je ervoor kiezen om het vlees in grote stukken van het bot af te trekken, of juist lekker klein uit elkaar te trekken, om een echte pulled beef te maken. Wat je ook doet, vergeet niet om nog wat van het vocht over het vlees te gieten.

That's it... Genieten maar!


Extra Tip

Probeer eens een lekker broodje of een wrap in te smeren met de kruidenboter. Dan de pulled beef erop en vervolgens nog wat heerlijke sla, tomaat en uitjes erop... Smullen maar!!!


Gerelateerde artikelen