BBQ gerechten

Beef Back Ribs (Runder spareribs)

Beef back ribs of Runder spareribs.
Beef back ribs of Runder spareribs. De Vriendjes!

Wat een heerlijk stukje vlees!


Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 5 uur en 30 minuten
  • Voorwerk: ~ 15 minuten
  • Bereiding: ~ 5 uur
  • Rust enzo: ~ 15 minuten
  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 110º - 120º Celsius

Ingrediënten

  • Beef Back Rib(s) (Die van ons was een kleine van 0,5 kilo)
  • Olijfolie
  • Braairub #.3 (Of je eigen favoriete rub)
  • Rookhout (Wij hebben appelhout gebruikt)
  • Aluminiumfolie
  • sateprikker


Voorbereiding

Aangezien we zo een 5 uur gaan grillen, beginnen wij al in de ochtend met de voorbereiding. Zo kunnen de kruiden ook nog een beetje in het vlees trekken.

Begin met het verwijderen van het vlies dat aan een kant van de ribs zit. De makkelijkste die wij het makkelijkste vinden is om bij het bot een schroevendraaier tussen het bot en het vlees te drukken en zo het vlies los te halen. Daarna is het gewoon brute kracht om het ook van het vlees af te trekken

Hierna, smeer je het vlees rondom in met wat olijfolie en vervolgens bestrooi je hem rijkelijk met je favoriete rub. Wij hebben deze keer gekozen voor de Braairub #.3 van De Fik Erin.

Indien je de mogelijkheid hebt, vacuum verpak het vlees dan om zo een paar uur de kruiden te laten trekken. Mocht dit niet kunnen, leg het vlees dan in een afgesloten bak of in vershoudfolie.

Begin al lekker op tijd met het aansteken van de BBQ en warm deze op naar een indirecte temperatuur van tussen de 110º en 120º Celsius.

Let op, het is beter om iets eerder te beginnen en het vlees wat langer te laten rusten, dan te laat zijn. Als je laat bent met eten, dan heb je ook minder tijd om te genieten.


Bereiding

Zodra de BBQ op warmte is, dan leggen we de Beef Back Ribs op het indirecte deel van de BBQ. Zorg ervoor dat de holle zijde naar beneden ligt. Dit is de zijde waar je ook het vlies vanaf getrokken hebt.

We gaan het vlees nu zo een 3 uur lang laten roken, dus doe genoeg rookhout tussen de kooltjes en sluit de deksel. Sommige recepten op het internet geven een tijd aan om te roken terwijl andere het hebben over een kern temperatuur van 70º Celsius. Bij ons was na 3 uur de kerntemperatuur zo een 72º Celsius, dus beide komen ongeveer wel overeen.

Zodra je dit punt bereikt hebt, dan leg je twee vellen aluminium folie op elkaar en pak je de beef back ribs in. In tegenstelling tot de standaard spareribs, hebben we ervoor gekozen om geen vocht toe te voegen in het pakketje.

Beef back ribs of Runder spareribs.

Leg de ribs nu weer ingepakt terug op de BBQ en laat deze zo een 2 uur ingepakt doorgaren. Wederom geven de recepten op het internet hier verschillende mogelijkheden op. De een zegt 2 uur is genoeg, de ander zegt dat je door moet gaan tot een kern temperatuur van zo een 92º Celsius. Waar ze het wel over eens zijn is om met een prikker te voelen of het vlees gaar is.

Wij hebben gekozen om na 1,5 uur de temperatuur te meten en daarmee ook gelijk de prik test te doen. Na deze 1,5 uur had het vlees een kern temperatuur van 90º Celsius, maar de prikker gleed nog niet soepel het vlees in. Kortom, nog even wat langer door laten garen.

Uiteindelijk was het vlees na 2 uur gaar met een kern temperatuur van zo een 93º Celsius.

Kortom, tijd om dat ding van de BBQ af te halen.

Maak nu de bovenzijde van je pakketje open en leg het geheel nog een half uurtje terug op de BBQ (in het pakketje), zodat de kruiden (bark) nog even lekker kan uitdrogen.

Beef back ribs of Runder spareribs.

Na een half uurtje haal je het vlees van de BBQ en leg je het nog een kwartiertje te rusten onder een fel aluminium folie.

That's it... Genieten maar!

Beef back ribs of Runder spareribs.

Let op, de tijden bij dit recept zijn van een redelijk dunne rib, het kan dus zo zijn dat je bij een grotere rib langer nodig hebt.
We hadden deze rib als kado gekregen van BBQuality. Een lekker kado :)

 

Gerelateerde artikelen