BBQ gerechten

Crispy Bacon Blocks (Bacon Nuggets)

BBQ Buikspek / Pork belly
BBQ Buikspek / Pork belly De Vriendjes!

🔥 LET OP! Minimaal 1 dag van te voren starten


Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 1 uur en 15 minuten
  • Voorwerk: ~ 30 minuten
  • Bereiding: ~ 45 minuten

  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 200º Celsius

Ingrediënten

  • 1 kilo Buikspek, zonder zwoerd
  • 3 liter kokend water
  • 1/2 blokje bouillon
  • 1 el zout
  • 1 el bruine suiker
  • 50 ml appelsap
  • 6 el bloem
  • 3 el Braairub #.2 (Of een andere lekkere rub)
  • Rookhout (Wij hebben appelhout gebruikt)

Verder heb je nodig

  • Aluminium folie
  • Injectiespuit


Voorbereiding

De voorbereiding begint al een dag van te voren!

We beginnen met het maken van de pekel. Breng het water aan de kook, haal het vervolgens van het vuur af en voeg de bouillon, suiker, zout en appelsap toe en mixt dit alles samen tot alles is opgelost. Laat het hierna afkoelen tot kamer temperatuur.

Zodra afgekoeld, vul je de injectiespuit met de pekel en injecteer je dit in het vlees. Wij doen dit om de 3 tot 4 cm. Na het injecteren doen wij het vlees in een ovenschaal, gieten de overige pekel erbij, dekken het geheel af en dan gaat het een nachtje de koelkast in.

In de ochtend halen we het vlees er weer uit, waarna we het in plakken snijden van zo een 2 tot 3cm dik. De plakken gaan weer terug in de overschaal en dit laten we afgedekt op kamertemperatuur rusten.


Bereiding

Bereid de barbecue voor op indirecte warmte van rond de 200º Celsius.

Terwijl de BBQ aan het opwarmen is, beginnen we aan de voorbereiding van de rub. Dit doen we door de bloem en de rub samen te voegen en goed te mixen. Wij doen dit in een afsluitbare bak, maar je kunt ook een zakje gebruiken.

Dit is ook het moment dat we het vlees uit de pekel halen en even goed afdeppen. Het hoeft niet kurk droog te zijn, maar het grootste vocht wil je wel weg hebben.

Zodra de BBQ op temperatuur is, dan breng je de rub mix aan op het vlees. Zorg ervoor dat de plakken aan alle kanten goed bedekt zijn. Wat wij doen is het vlees in de afsluitbare bak plaatsen, even goed schudden en klaar is kees. Ditzelfde kan uiteraard ook met een plastic zak of gewoon met de hand. Wat jij het makkelijkste vind.

Zodra alle plakken vlees goed in de rub zitten, dan pikken wij het dikste stuk eruit en plaatsen hier een kern thermometer in. Vervolgens gaat alles op het indirecte deel van de BBQ en gooien we het rookhout pakketje direct bij de kolen.

Nu laten we dit alles lekker garen tot we een kerntemperatuur van 90º Celsius hebben bereikt. Bij ons was dit na zo een 40 tot 45 minuten. Rusten is gelukkig niet nodig, je kan gelijk beginnen met in blokjes snijden en lekker smikkelen van deze overheerlijke Crispy Bacon Blocks...

Eet smakelijk!

Crispy Bacon Blocks Bacon Nugguts


Recept gebaseerd op een post van @ghentlemens_bbq met een twist van onszelf :)