BBQ gerechten

3, 2, 1 Spare Ribs!

3, 2, 1 Spare Ribs!
3, 2, 1 Spare Ribs! De Vriendjes!

Duurt wel even, maar dan heb je ook wel wat te kluiven!


Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 7 uur
  • Voorwerk: ~ 1 uur
  • Bereiding: ~ 5 uur, 45 minuten
  • Rust tijd:   ~ 15 minuten

  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 120º Celsius met rookhout, Fruithout doet het goed

Ingrediënten


Voorbereiding

Haal het vlees al vroeg uit de koeling, zodat het lekker op kamer temperatuur kan komen voordat je het vlees gaat voorbereiden.

We beginnen met het verwijderen van het vlies aan de holle zijde van de ribs. Dit gaat meestal het makkelijkste als je begint bij de punt van een van de middelste ribben. Hier steek je dan een kruiskop schroevendraaier of een wat botter mes tussen de vlies en het bot. Zodra je een redelijk stuk vlies los hebt zitten, kun je het meestal met wat kracht eraf trekken. Zo niet, dan moet je toch echt nog even verder prutsen met de schroevendraaier of het mes.

Zodra het vlies eraf is, dep je het vlees een beetje droog met wat keukenpapier. Zorg ervoor dat het grootste vocht eraf is, het vlees hoeft niet kurk droog te zijn.

Neem nu de Piggy Mix of een andere rub naar keuze en smeer het vlees rondom in met een royale laag. Indien mogelijk, vacuum verpak je het vlees of leg je het in een afgedekte ovenschaal weer terug in de koelkast.

Vergeet het vlees niet al vroeg in de ochtend uit de koelkast te halen om zo weer op kamer temperatuur te komen.


Bereiding

De barbecue mag worden voorbereid op 120º Celsius indirect met een goed aantal rookhout chunks tussen de briketten of kolen verstopt. Mocht je geen chunks hebben, werk dan met de rookhout pakketjes, dit is wat wij ook meestal doen. Met varkensvlees kiezen wij toch al snel voor fruithout, zoals appel of kersen hout.

Het vlees mag nu op het indirecte deel van de barbecue met de holle zijde naar beneden, het rookhout of de pakketjes mogen erbij, de deksel mag dicht en dan begint het wachten, dus trek maar vast dat eerste biertje open of schenk jezelf een lekker glas wijn.

Overigens is dit ook de tijd om de Mop saus klaar te maken. Mocht je er ook voor kiezen om zelf een BBQ saus te maken, dan is dit ook het moment om dat te doen.

Na een uurtje mag de deksel open en smeren we het vlees goed in met de mop saus en dan mag de deksel weer dicht. Let op, dit herhalen we vanaf nu ieder half uur!

Na 2,5 uur mag het vlees van de BBQ, maar voordat je het eraf haalt, zorg ervoor dat je 2 of 3 grote stukken aluminium folie hebt waar het vlees in past. We gaan het namelijk inpakken om nog even een tijdje te stomen.

Hoe wij dit doen is vrij simpel. We leggen 3 stukken aluminiumfolie op elkaar met het vlees er bovenop. We pakken dan alleen het bovenste vel en vouwen de 2 lange kanten en 1 korte kant dicht. Dan draaien we het vlees om en doen we hetzelfde met het tweede stuk folie en vervolgens nog een keer draaien om ook het derde stuk folie er omheen te vouwen. Let op dat je steeds dezelfde zijde openlaat en dus het vlees nog ziet zitten, dit is namelijk nodig voor de volgende stap.

Schenk ongeveer 8 eetlepels van de mop saus bij het ingepakte vlees en vouw nu het pakketje goed dicht! Mocht je meerdere kleinere pakketjes hebben, dan doe je uiteraard iets minder per pakketje. Zodra je klaar bent, mag het vlees weer terug op de BBQ met de holle zijde onder en laten we het lekker een lange tijd stomen!

Na 2 uur mag het vlees weer van de BBQ af en kunnen we het weer uitpakken. Let op dat er nog veel vocht bij zit en zeer heet stoom eruit zal komen bij het openen. Doe dit dus voorzichtig. Wij doen dit overigens altijd boven een ovenschaal om zo het vocht op te kunnen vangen. Scheelt weer een hoop schoonmaken :)
Na het uitpakken mag het vlees weer terug op het rooster, wederom met de holle zijde onder.

Na 30 minuten smeren we het vlees goed in met de BBQ saus. Dit herhalen we nog een keer na 15 minuten. Na een uur op het rooster halen we het vlees van de BBQ af, smeren we het nog een keer in met de BBQ saus en dekken we het af met aluminiumfolie om vervolgens zo een 15 minuten te rusten.

Kortom, kinderen aan de arbeid om de tafel te dekken, dan kun jij nog een biertje open trekken!

Eet smakelijk..


 

Gerelateerde artikelen