BBQ gerechten

Tri-Tip (Ezeltje)

Tri-Tip (Ezeltje)
Tri-Tip (Ezeltje) De Vriendjes!

Super simpel en lekker... De nieuwe favoriet in huize Vriend!


Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 1 uur en 30 minuten
  • Voorwerk: ~ 15 minuten
  • Bereiding: ~ 1 uur
  • Rust tijd:   ~ 15 minuten

  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 130º Celsius

Ingrediënten

  • Tri-Tip (Die van ons was ongeveer 700 gram)
  • Braairub #.3 (of een andere die je lekker vind)
  • Olie (zonnebloem / olijfolie, wat jij lekker vind)
  • Rookhout (Hickory/Eiken) (Wij hebben eiken/rodewijn hout gebruikt)


Voorbereiding

Haal het vlees al vroeg uit de koeling, zodat het lekker op kamer temperatuur kan komen voordat je het vlees gaat voorbereiden.

De voorbereiding stelt niets voor en kan dan ook tijdens het opwarmen van de BBQ gedaan worden, maar je kunt uiteraard ook al eerder beginnen om de kruiden wat tijd te geven om in te trekken.

Smeer het vlees rondom in met olie en gebruik vervolgens je favoriete Rub om het vlees rondom goed te bedekken. Zet het nu even aan de kant tot het de BBQ op kan.


Bereiding

De barbecue mag worden voorbereid op 130º Celsius indirect met een goed aantal rookhout chunks tussen de briketten of kolen verstopt. Hier hebben wij gekozen voor eikenhout van oude rode wijnvaten, maar ook hickory of gewoon eikenhout doen het goed. Zodra de barbecue stabiel op temperatuur is, dan kunnen we beginnen.

Mocht je een kern thermometer hebben die in het vlees kan blijven zitten, dan is dit het moment om dat ding in het dikste stuk vlees te prikken.

Het vlees mag nu op het indirecte deel van de barbecue en dan mag de deksel dicht en dan begint het wachten, dus trek maar vast dat eerste biertje open of schenk jezelf een glas wijn.

Het originele recept spreekt over een kern temperatuur van 52º Celsius, maar wij houden vaak toch iets hoger aan omdat er in huis enkele mensen niet zo van het rauwe vlees houden. In dit geval zijn wij doorgegaan tot de 56º Celsius kerntemperatuur.

Het duurde ongeveer een uurtje voor het vlees op temperatuur was, waarna we het in een overschaal hebben gelegd en afgedekt met aluminium folie om zo nog eens 15 minuten te laten rusten.

Na het rusten in dunne plakken snijden en genieten maar! Dit vlees is zo boterzacht dat je het zo naar binnen kan slurpen!

-


💡 Serveer idee van Emma: "Probeer deze eens te serveren zoals we dat ook doen bij de "Diamanthaas", met de japanse mayonaise, de bosuitjes en de gebakken uitjes... Om je vingers bij af te likken!"


Met dank aan de @schapenstreek voor dit heerlijke stuk vlees!