BBQ gerechten

Diamanthaas... Super snel, simpel en lekker!

BBQ Diamanthaasje
BBQ Diamanthaasje De Vriendjes

Recept geleerd tijdens een workshop van "degrillendebroervan", "depappavan" en "harlembarbecue"

Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 40 minuten
  • Voorwerk: ~ 10 minuten
  • Bereiding: ~ 20 minuten
  • Rusten: ~ 10 minuten

  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 150º Celsius

Ingredienten

  • 300 gram Diamanthaas
  • Olijfolie
  • Zout & Peper
  • Bosuitjes (Gesneden in ringetjes)
  • Gefruite uitjes
  • Soja saus
  • Japanse Mayonaise (Of een andere, zure mayonaise) 


Voorbereiding

Begin met het aansteken en verwarmen van de barbecue. We zijn op zoek naar een indirecte warmte van 150º Celsius. Zodra de temperatuur stabiel is, dan gaan we beginnen met de voorbereiding van het vlees.

De voorbereiding van het vlees stelt eerlijk waar niets voor. Leg de diamanthaas voor je neer. smeer deze goed in met olijfolie en strooi wat zout rondom op het vlees.
De tip die wij kregen was om geen peper te gebruiken voor het bereiden van het vlees, maar pas achteraf. De reden hiervoor is mij even ontschoten. (Indien bekend, gooi maar in de comments 😁)

Dat was alles voor de voorbereiding!


Bereiding

Zodra de BBQ op temperatuur is, dan leg je de diamanthaas midden op het rooster in de barbecue en wacht je zo een 5 tot 10 minuten.

Tijdens het wachten, kun je alvast de bosuitjes in kleine ringetjes snijden voor later.

Na 5-10 minuten, draai je het vlees om.

Mocht je een kern thermometer hebben die je in het vlees kunt laten zitten, dan is dit het moment om die erin te prikken en het meten te starten.
Zo niet, neem dan alvast je eerste meting om te kijken hoe je ervoor staat.

Over het algemeen kost het ons na het omdraaien van het vlees nog zo een 10 minuten voordat we de "medium" temperatuur hebben bereikt, maar houd dit dus goed in de gaten voor jezelf.

47º Celcius is "rare"
50º Celcius is "medium" (onze favoriet is 52º Celcius)
55º Celcius is "Well-Done"

Zodra de kern temperatuur van jouw wens bereikt is, dan haal je het vlees van de barbecue en leg je het nog 10 minuutjes te rusten op een snijplank onder een stuk aluminium folie. Het originele recept geeft aan om het vlees 5 minuten te laten rusten op de open lucht, maar na wat proberen vinden we het langere rusten onder aluminium folie toch beter.

Na het rusten neem je een scherp mes en snij je de hele haas in dunne plakjes van ongeveer 3-5mm dik. Doe dit haaks op de draad van het vlees. Dit snijd wat moeilijker, maar dit maakt het eten straks vele malen aangenamer en dat is wat je uiteindelijk wil.

Na het snijden leg je het vlees mooi neer op het bord of de plank waarop je het wilt serveren. Strooi eventueel nog wat peper bij om wat smaak aan te brengen. Sprenkel wat sojasaus over het vlees en daarna mag je los gaan met de Japanse mayonaise. Uiteraard niet teveel doen, maar doe ook zeker niet te weinig.

Om het af te maken strooi je rijkelijk de bosuitjes over het vlees en eventueel nog wat gefruite uitjes om een krokantje toe te voegen.

En dan nu... Eet smakelijk!

Diamanthaasje

Extra tip

Zet voor de eerste keer ook de sojasaus, mayonaise, gesneden bosuitjes en de gefruite uitjes op tafel. Mocht je dan toch wat meer willen, dan kun je dit direct erop doen. Volgende keer kun je dan eventueel wat extra op het gerecht doen voor het server.