BBQ gerechten

Smashed Potato!

BBQ Smashed Potato!
BBQ Smashed Potato! De Vriendjes!

Recept geleerd tijdens een workshop van "degrillendebroervan", "depappavan" en "harlembarbecue"

Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 1 uur en 40 minuten
  • Voorwerk: ~ 10 minuten
  • Bereiding: ~ 1 uur en 30 minuten

  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 150º Celsius (of hoger)

Ingrediënten

  • 4 Middelgrote aardappelen
  • Olijfolie
  • Zout & Peper
  • Creme Fraiche
  • Gesneden bosuitjes (Ringetjes)
  • Gefruite uitjes (Optioneel, maar zeker een aanrader)


Voorbereiding

Gezien er maar weinig voorbereiding nodig is, begin je met het aansteken van de BBQ. Zodra deze goed op temperatuur is, gaan we de aardappeltjes voorbereiden.

Dit begint met het schoonmaken. Aangezien we de aardappels met schil en al gaan serveren, is het belangrijk om ze goed schoon te maken en te zorgen dat er geen aarde meer aan de aardappels kleeft. Zodra je hiermee klaar bent, maak je ze goed droog en smeer je ze rondom in met wat olijfolie.

That's it, meer voorbereiding is er niet nodig.


Middel Grote Aardappels

Het originele recept gaf aan om een grotere vastkokende aardappel te gebruiken per persoon, maar wij vinden het toch lekkerder met de kleinere kruimige aardappeltjes, zoals hier op de foto te zien is.


Bereiding

Zodra de BBQ op temperatuur is, dan leg je de aardappels direct op het indirecte deel van het rooster. Gebruik dus geen aluminium folie, zoals vaak gedaan word in andere recepten.

Sluit de deksel en neem een biertje, want de volgende 90 minuten gaan we wachten!

Tijdens het wachten kunnen we alvast de bosuitjes in dunne ringetjes snijden.

Na 90 minuten controleer je of de aardappelen zacht zijn van binnen door met een vork of de punt van een mes in de aardappel te prikken. Als deze gaar is, dan glijd je vork erin. Indien dit niet het geval is, dan voel je dit direct en mag je hem nog wat langer laten liggen.

Zodra de aardappels gaar zijn, dan neem je ze van de BBQ en leg je ze op een bord of snijplank.
Pak nu een lepel en plet de aardappel met de bolle kant van de lepel. Druk niet te hard, je wilt dat de aardappel breekt en deels uit elkaar valt, je wil er geen puree van maken.

Strooi nu wat zout en peper naar smaak op de aardappel. Vervolgens smeer je een flinke eetlepel creme fraiche op iedere aardappel en strooi je er wat bosuitjes en gefruite uitjes bovenop.

That’s it! Bon appetite

Smashed Potato!

Extra tip

Deze aardappels kun je perfect meegaren met andere gerechten die wat langer op de BBQ liggen. Zo hebben wij ze ook al op lagere temperaturen bereid met de spareribs of samen met de roadkill chicken

De truuk is om ze simpelweg lang genoeg te laten liggen dat ze gaar zijn, wat uiteraard bepaald word door de temperatuur en de dikte van de aardappelen. Ik heb het nog altijd op mijn wensen lijst staan om dit een keer met krieltjes te proberen.