BBQ gerechten

Gerookte Zalm van de BBQ

Gerookte Zalm van de BBQ
Gerookte Zalm van de BBQ De Vriendjes!

Deze zalm moet je minimaal een dag van te voren beginnen, maar hij is het meer dan waard!


Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 1 uur en 30 minuten
  • Voorwerk: ~ 30 minuten
  • Bereiding: ~ 1 uur
  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 80º-90º Celsius

Ingrediënten

  • Zalmzijde, gesneden in repen van zo een 4-5 centimeter breed
  • Vacuum apparaat met zakjes
  • Een van de onderstaande rubs
 
 
Rub 1: (per kilo)
  • 3 eetlepels (donkere) bastard suiker
  • 3 eetlepels grof zeezout
Rub 2: (per kilo) (Onze voorkeur)
  • 2,5 eetlepels (donkere) bastard suiker
  • 2 eetlepels grof zeezout
  • 15 jenever bessen - gemalen
  • 2 theelepels gemalen kruidnagels


Voorbereiding

Ondanks dat we minimaal een dag van te voren beginnen, is het allemaal maar vrij weinig werk.

We beginnen met het mengen van de rub. Indien je een heel stuk zalmzijde hebt, snijd deze dan in repen van zo een 5 centimeter breed. Hierdoor is de zalm sneller klaar en onze ervaring is dat het dan ook wat sappiger van binnen blijft.

Bestrooi nu de rub aan alle zijdes van de zalm, behalve de vel-zijde en druk het voorzichtig nog een beetje aan. Vacuum verpak de zalm en leg hem voor ongeveer 3 uurtjes in de koelkast. Indien je geen mogelijkheid hebt tot vacuum verpakken, leg de zalm dan op stukjes vershoudfolie en rol ze per stuk, goed in. Hierna mogen ze alsnog in de koelkast.

Na 3 uurtjes mag de zalm weer uit de verpakking en spoel je de zalm goed af onder de koude kraan. Na het afspoelen dep je de zalm droog met wat keukenpapier en leg je de zalm weer onbedekt terug in de koelkast. Hier mag de zalm nu tussen de 12 en 24 uur blijven liggen om goed uit te drogen.


Bereiding

Zodra het dan eindelijk tijd is om de zalm te gaan roken, gaan we beginnen met de BBQ opstoken naar een indirecte temperatuur van 80º tot 90º celsius. Zorg ervoor dat je genoeg rookhout hebt en leg deze op verschillende punten tussen de kolen, zodat er altijd een stuk hout aan het roken is. Wij hebben hier gebruik gemaakt van appelhout chunks, welke we even in het water hebben laten weken voor gebruik.

Zodra de BBQ op temperatuur is, mag de zalm, rechtstreeks vanuit de koelkast op het indirecte deel van het rooster. Steek gelijk je kernthermometer in het dikste deel en sluit de deksel. De zalm is klaar bij een temperatuur van 50º Celsius. Met de 5 centimeter brede repen duurde dit bij ons ongeveer een uur. Met grotere stukken liep dit al snel op tot 2 uur.

Zorg er tijdens het roken voor dat er ten alle tijde mooie hoeveelheid witte rook uit de BBQ komt. Zodra er geen rook meer uit de BBQ komt, leg dan wat extra hout op de kolen.

Zodra klaar kun je de zalm op jouw favoriete manier serveren! Met een lekker citroen sausje, gewoon zo op tafel of in een salade. The sky is the limit!

Eet smakelijk


Bron: BBQ Helden