BBQ gerechten

Oerhammetjes of "Pig Wings"

Pig Wings / Oerhammetjes
Pig Wings / Oerhammetjes De Vriendjes!

Kluiven zoals kluiven hoort te zijn! Dat is hoe je deze Pig Wings hoort te eten!


Algemene informatie

  • Totale tijd: ~ 4 uur en 30 minuten
  • Voorwerk: ~ 30 minuten
  • Bereiding: ~ 4 uur

  • Bereidingswijze: BBQ Indirect 120º Celsius

Ingrediënten

  • 2 stuks oerhammetjes (Ongeveer 300 gram per stuk)
  • Mosterd
  • Braairub #.2 (of een andere die je lekker vind)
  • Appelsap
  • BBQ Saus
  • Rookhout (Wij hebben appelhout gebruikt)


Voorbereiding

Weer zo een heerlijk recept waarbij je je vingers zult aflikken!

Belangrijk is om de voorbereiding al vroeg te beginnen, het liefst enkele uren voordat het vlees op de BBQ gaat. Op deze manier hebben de kruiden nog even tijd om wat in te trekken.

Het begint allemaal met het voorbereiden van het vlees. Snijd de losse stukjes hiervan af en haal het grootste deel van de vliesjes weg. Deze worden anders nogal taai en dat wil je niet.
Hierna smeer je het vlees rondom goed in met de mosterd en vervolgens bestrooi je het rondom en rijkelijk met de rub van jouw keuze. Wij hebben voor deze keer gekozen voor de braairub #1, maar we zullen ook zeker andere rubs een keer proberen in de toekomst.

Leg nu het vlees terug in de koelkast, die zien we later weer terug!

 


Bereiding

De barbecue mag worden voorbereid op 120º Celsius indirect met een goed aantal rookhout chunks tussen de briketten of kolen verstopt. Hier hebben wij gekozen voor appelhout, maar alle soorten fruithout doen het goed. Zodra de barbecue stabiel op temperatuur is, dan kunnen we beginnen.

Mocht je een kern thermometer hebben die in het vlees kan blijven zitten, dan is dit het moment om dat ding in het dikste stuk vlees te prikken. Uiteraard wel even opletten met het bot.

Het vlees mag nu op het indirecte deel van de barbecue en dan mag de deksel dicht. Mocht je redelijk dicht bij de kolen of briketten liggen met het vlees, dan kan het helpen om wat aluminium folie te plaatsen om de directe hitte wat om te leiden. En dan begint het wachten, dus trek maar vast dat eerste biertje open of schenk jezelf een glas wijn. Dit kan even duren.

Pas zodra het vlees een kern temperatuur heeft van 68º Celsius, dan gaan we naar de volgende stap. Bij ons duurde dit ongeveer 2 uur met 2 stukken vlees van zo een 300 gram per stuk en een start temperatuur van 6º Celsius.

Leg twee stuks aluminium folie op elkaar of gebruik een vel slagers papier, leg vervolgens 1 van de oerhammetjes in het midden en vouw 3 zijdes dicht. Zorg ervoor dat 1 zijde open blijft, zodat je hier wat van de appelsap (8 eetlepels of gewoon een flinke scheut) erin kan gieten. Vouw vervolgens het pakketje dicht, (Wij hebben touw gebruikt om het slagers papier dicht te houden) steek je kern thermometer er weer in en leg het pakketje weer terug op de BBQ. Herhaal dit voor alle oerhammetjes.

We laten nu de pakketjes minimaal 1,5 uur stomen en we gaan ervoor zorgen dat de barbecue goed op temperatuur blijft.

Zodra de 1,5 uur voorbij is mogen de oerhammetjes van de barbecue af en gaan we ze weer uitpakken. Wees voorzichtig, de pakketjes zijn namelijk loei heet en kunnen gemene brandwonden veroorzaken. Daarnaast willen we ook nog wat van het vocht bewaren.
Leg de oerhammetjes naast elkaar in een ovenschaal of barbecue schaal en vul deze aan met het vocht tot er een klein laagje ontstaat. Smeer de bovenkant van de hammetjes in met je favoriete BBQ saus en zet ze nog nog eens een half uurtje terug op de barbecue.

Na het half uurtje zijn ze klaar. Laat ze nog even 10 minuutjes rusten onder wat aluminium folie en serveren maar.

Kluif smakelijk!

BBQ Oerhammetje Pig Wings

Variatie toevoegen?

Dit recept leent zich zeer goed om eens te experimenteren met andere rubs, bbq saus of zelfs een andere mosterd. er kan zeer weinig fout gaan, dus zeker het proberen waard!